• Porkkapirtti

  Taide lähelle ihmistä
  maalis - huhtikuu 2016

  Avajaiset ke 02.03.2016 klo 13.30, Taulujen tarinat

  Suoma Yli-Suvanto
  Akryylimaalauksia

  Taiteilijaseura Koillisen juhlavuonna aloitettu teema Taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutukset on saanut jatkoa.

  Koillisen jäsenillä on oivallinen tilaisuus järjestää näyttelyjä Kuusamon kaupungin vanhuspalveluyksiköissä vieläpä useammassa samanaikaisesti. Tämä on Taiteilijaseuralta tärkeäja myönteinen panostus. Onhan jo tutkittua tietoa siitä, että kulttuuri ja taide erilaisissa hoito- ja hoivaympäristöissä ovat sekä tarpeellisia että tervehdyttäviä.Tulokset ovat olleet positiivisia sekä lyhyen että pitemmän aikavälin kokemuksissa. Tällaisella näyttelytilojen laajentamisella erilaisiin ympäristöihin saadaan taide lähelle ihmistä, erityisesti sellaisia henkilöitä, joilla on vaikeuksia liikkumisessa ja vaikea päästä taiteen äärelle taideinstituutioihin.

  Olennaista on taiteilijoiden jalkautuminen ihmisten keskelle, jolloin kanssakäyminen lisääntyy kohderyhmänä olevan yhteisön välillä. Vuorovaikutus ja osallisuus keskusteluineen tuovat yhteisöllistä lisäarvoa taiteilijan ja näyttelyn kokijan välille.

  Olen aiemmin Rovaniemellä ripustanut näyttelyitä terveyskeskuksen vanhusyksiköihin. Lapin Kuvataideseura Palas on toiminut pilottina Taide hoitaa- näyttelytoiminnalla Rovaniemen eri Terveysasemilla jo 2000- luvun alusta lähtien. Palaksen pitkäjänteinen toiminta on saanut valtakunnallisen palkinnon Terveyttä taiteesta Terveysmessuilla 2010. Palaslaisten näyttelyt terveyskeskuksissa on otettu kiitollisina vastaan.

  Rovaniemellä olen pitänyt näyttelyjä myös kuntosaleilla. Asiakkaat ovat olleet kiinnostuneita erilaisista teoksista ja myös niiden vaihtuvuus on lisännyt mielenkiintoa.

  Olen työskennellyt viime vuodet Pohjois-Pohjanmaan Liiton tukemassa Oulun Kulttuurivoimalan käynnistämässä Paikallisuus vahvuudeksi- hankkeessa kehittämässä ja suunnittelemassa kulttuuritoimijoiden yhteistä verkostotoimintaa. Luovien alojen hankkeen tavoitteena on etsiä sopivia yhteistyö- ja kohderyhmiä vahvistamaan niitä asioita, jotka ovat paikallisesti kiinnostavia ja tärkeitä. Vanhuspalveluiden kehittäminen erilaisin viriketoiminnoin on osoittauttunut viime aikoina osaksi niitä kohteita, joihin voimavaroja pitää suunnata.

  Taide lähelle ihmistä näyttelyyni olen koonnut erityisesti paikallisuutta korostavia, Kuusamosta kertovia teoksia, pääosin Oulankasarjaa. Villeinä ja vapaina pauhaavat kosket ja veden ikuinen liike kiehtovat minua vuodesta toiseen, ja näitä tuntemuksia olen halunnut tulkita kankaalle.Elämyksiä koskemattomasta kairasta, nähdä horisontissa vaarojen alati vaihtuva sini.

  Toivon, että teokseni vanhusyksiköissä välittävät ennenkaikkea kauneusarvoja, tuovat iloa ja virkistystä palvelutalon arkiseen aherrukseen asiakkaille, henkilökunnalle ja vierailijoille. Tarjoavat tuokion viivähtää katsellen Oulangan kuohuja tulva-aikaan, kuulla Jyrävän urkujen pauhua,herätä kuikan huutoon aamuvarhaisella ja osallistua näin ihmisen ja luonnon ikiaikaiseen vuoropuheluun.

  Taide voi olla osa kokonaisvaltaista hoitoa, joka tuottaa elämyksiä ja erilaisia tuntemuksia, jopa voimaa ja lohtua eri elämän tilanteissa. Toivon, että pohjoinen elinvoimaisuus, ainutkertaisen, monimuotoisen luontoympäristömme arvot välittyvät teoksissani vuodenaikojen rikkaan värivaihtelun kera. Teoksistani löytyisi jotain tuttua ja tunnistettavaa.

  Taulujen tarinoissa avautuvat tämänhetkiset tuntemukseni taiteilijuuteni monista haasteista ja tunnetiloista.

  Teosluettelo

  Rukous, akryyli kankaalle 2013

  Rauhantuoja, akryyli kankaalle 2014

  Lähtö, akryyli kankaalle 2010

  Kevätmuutto, akryyli kankaalle 2012

  Jyrävän urut, akryyli puulle 2011

  Hänen olivat linnut, akryyli kankaalle 2013

  Tulvaa Oulangalla, akryyli kankaalle 2010

  Kosken henki, akryyli kankaalle 2010  Suoma Yli-Suvanto, suoma.ylisuvanto@gmail.com

  040 5433834

 • Kotiranta 1. kerros

  Taide lähelläsi
  touko - kesäkuun 2016

  Suoma Yli-Suvanto
  Akryylimaalauksia

  Taide lähellesi- näyttelyyni olen koonnut erityisesti paikallisuutta korostavia, Kuusamosta kertovia teoksia, pääosin Oulanka- sarjaa. Mielikuvien ja muisti-
  kuvien avulla palaan yhä uudelleen koskemattomaan kairaan kuulemaan villeinä
  ja vapaina pauhaavien koskien tarinaa, näkemään vaarojen alati vaihtuva sini
  ja kokemaan luonnon voimaannuttava vaikutus.
  Toivon että teokseni vanhusyksiköissä välittävät niitä kauneusarvoja, joita Kuusamon luonto parhaimmillaan tarjoaa. Toivon, että näyttelyni toisi iloa ja virkistystä arkiseen aherrukseen ja tarjoaisi tuokion viivähtää katsellen Oulangan kuohuja tulva-aikaan, herätä kuikan huutoon aamuvarhaisella, seurata joutsenten muuttoa kirkkaana syyspäivänä ja osallistua näin ihmisen ja luonnon ikiaikaiseen vuoropuheluun.

  Toivon, että pohjoinen elinvoimaisuus, ainutkertaisen, monimuotoisen luontoympäristömme arvot välittyvät teoksissani vuodenaikojen rikkaan värivaihtelun kera. Uskon, että niistä löytyy jotain tuttua ja tunnistettavaa
  kaikille katsojille.


  Tulvaa Oulangalla
  Kosken henki
  Rukous
  Lähtö
  Kevätmuutto


  Teokset ovat myytävänä sopimuksen mukaan

  Suoma Yli-Suvanto puh. 040-5433834
  suoma.ylisuvanto@gmail.com

 • Mikeva/Neliapila

  Talven valoa
  marras - joulukuun ajan

  Suoma Yli-Suvanto
  Akryylimaalauksia